Lumea Asteroizilor

Categoria: Conferinte si Dezbateri

Unde: Zoom/Facebook (vezi harta)

Programari:

Joi 23 sep, 19:30 - 20:30
Asteroizii - rămășițele procesului de formare a planetelor - sînt deseori ignorați de cei mai mulți dintre noi. Cu toate acestea, atît trecutul cît și viitorul nostru sînt legate în nenumărate feluri de existența acestor lumi în miniatură, fie că vorbim de riscul unui impact cu Pămîntul, de resursele minerale care ar putea alimenta viitoarele colonii din spațiu, de formarea planetei noastre sau, chiar, de apariția vieții.
 
Evenimentul poate fi urmărit pe Zoom cu înscriere prealabilă sau în direct pe pagina de FB a festivalului
 
Invitații din această seară sînt un geolog și un astronom, iar împreună cu ei vom pătrunde în fascinanta lume a asteroizilor.
 
Răzvan Caracaș este cercetător la Centre National de la Recherche Scientifique, Ecole Normale Supérieure, Laboratoire de Géologie de Lyon, și profesor la Universitatea din Oslo, Center for Earth Evolution and Dynamics. Interesat de o gamă largă de subiecte legate de mineralogia planetară, Răzvan a pus la punct expoziția "Moon Impact", dedicată formării Pămîntului și a Lunii în urma unui gigantic impact, în urmă cu peste 4,5 miliarde de ani. "Moon Impact" poate fi vizitată la Muzeul Antipa pînă la începutul anului viitor.
 
Mirel Bîrlan, directorul Institutului Astronomic al Academiei Române, este specializat în fizica Sistemului solar și se ocupă cu observarea asteroizilor, planetelor și cometelor. În semn de apreciere a activității lui Mirel în cadrul misiunii spațiale europene Rosetta, ce a condus la prima aterizare controlată pe o cometă, un asteroid din centura principală a primit numele de Bîrlan!
 
Moderatorul întîlnirii este Vasile Decu, blogger de știință.