Ce imi ofera Festivalul?

Omul ?i schimb?rile climatice: de la vulnerabilitate la rezilien??

Omul și schimbările climatice: de la vulnerabilitate la reziliență (vezi event)

Schimbările climatice au un impact imediat asupra bunăstării noastre individuale. De la insulele de căldură urbană până la sărăcia energetică, suntem cu toți afectați de acestea în egală măsură. Totuși trebuie să înțelegem ce am putea face pentru a reduce impactul acestor procese și cum putem deveni mai rezilienți pe termen lung. 

Alături de: Dr. Lorena Axinte, Vlad Radu Zamfira și Dr. Sorin Cebotari

Dezbaterea va avea loc pe Zoom (la acest link care necesită înscriere prealabilă).

Participarea este gratuită.

Oameni ?i microbi: o rela?ie complicat?

Oameni și microbi: o relație complicată (vezi event)

Relația dintre oameni și microbi, fie ei protozoare, fungi, bacterii sau virusuri, este departe de a fi simplă. Uneori sîntem prinși într-o luptă pe viață sau pe moarte, alteori nu am supraviețui unii fără ceilalți. Iar de cele mai multe ori ne ignorăm cu desăvîrșire, deși împărțim aceeași lume...
 
 
Gazde Corina Negrea si Alexandru Toma Patrascu. Invitat Mircea Iliescu, genetician antropolog
ITER

ITER: O vizita virtuala (vezi event)

Parteneri: ITER

Afla mai multe despre fuziunea nucleară și despre cum cercetătorii și inginerii români contribuie la proiectarea și construirea viitoarelor centrale care vor produce energie curată.

ITER este unul dintre cele mai ambiţioase proiecte ale timpurilor noastre, o colaborare internațională lansată în 1985 ce reunește cercetători și ingineri din principalele puteri mondiale pentru a transforma în realitate visul producerii energiei prin fuziune nucleară.

Accesul este liber.

Puteti urmari evenimentul live pe Facebook sau ulterior pe canalul nostru de youtube

Calatorie spre centrul Pamantului

„Călătorie spre centrul Pământului” cu dr. David Whitehouse și Corina Negrea (vezi event)

Parteneri: Editura Humanitas

Dr David Whitehouse astrofizician și fost corespondent al secției de știință din cadrul BBC, ne va ajuta să revenim la experiențele de explorare pe care le admiram în cărțile lui Jules Vernes și să cunoaștem mai bine forțele colosale din străfundurile Pământului, într-un dialog pe care îl va purta cu Corina Negrea, realizator de emisiuni de știință la Radio România Cultural.

Evenimentul va fi difuzat live pe paginile de Facebook ale Editurii Humanitas, Bucharest Science Festival și Radio România Cultural.

Lumea Asteroizilor

Lumea Asteroizilor (vezi event)

Asteroizii - rămășițele procesului de formare a planetelor - sînt deseori ignorați de cei mai mulți dintre noi. Cu toate acestea, atît trecutul cît și viitorul nostru sînt legate în nenumărate feluri de existența acestor lumi în miniatură, fie că vorbim de riscul unui impact cu Pămîntul, de resursele minerale care ar putea alimenta viitoarele colonii din spațiu, de formarea planetei noastre sau, chiar, de apariția vieții.

Invitații din această seară sînt un geolog și un astronom, iar împreună cu ei vom pătrunde în fascinanta lume a asteroizilor.

Evenimentul poate fi urmărit pe Zoom cu înscriere prealabilă sau în direct pe pagina de FB a festivalului

Mituri ?i schimb?ri climatice

Mituri și schimbări climatice (vezi event)

Schimbările climatice ne încurcă puțin astăzi cu lipsa locală de iarnă, oarecare furtuni mai mari decât de obicei și prea multă căldură vara, dar realitatea este că sunt un proces gradual și pe termen lung pentru care capul nostru are nevoie de o înțelegere rațională, științifică și o voință de a schimba ceva în baza datelor abstracte existente. 

Toate aceste lucruri fac schimbările climatice greu de acceptat și de aceea construim în jurul lor mituri - construcții iraționale și fără baza științifică care să ne justifice lipsa de acțiune. 

În această întâlnire specialiști în schimbările climatice Dr. Aritina Haliuc, Dr. Florin Zăinescu si Dr. Sorin Cebotari vor încerca să demonteze o parte din miturile din jurul schimbărilor climatice.

Dezbaterea va avea loc pe Zoom (la acest link care necesită înscriere prealabilă).

Participarea este gratuită.

Solutii spatiale pentru probleme pamintesti

Soluții spațiale pentru probleme pămîntești (vezi event)

Cum contribuie sectorul spațial la bunăstarea noastră? Care sînt noile tehnologii aflate în dezvoltare? Cum putem să încurajăm dezvoltarea industriei spațiale naționale?

Întâlnirea are loc pe Zoom și necesită înscriere înscriere prealabilă. Va putea fi vizionată și pe pagină de FB a festivalului

Jim Baggott in dialog cu Vasile Decu

Jim Baggott in dialog cu Vasile Decu (vezi event)

Parteneri: Editura Humanitas

Jim Baggott, unul dintre cei mai apreciați autori britanici de cărți de știință, va prezenta cel mai recent volum publicat în limba română, Masa. Încercarea de a înțelege materia, de la atomii grecilor la câmpurile cuantice, într-un dialog #live #online pe care îl va purta cu Vasile Decu, jurnalist de știință, coordonatorul proiectului Biblioteca Exploratorilor Moderni.

Un aer mai curat - cum combatem poluarea atmosferic?

Un aer mai curat - cum combatem poluarea atmosferică (vezi event)

Cauzele măsurate ale poluării almosferice și cum putem avea un aer mai curat pentru noi și pentru generațiile viitoare? Luminița Mărmureanu și Corina Negrea vă invită la o discuție despre aceste subiecte. 

Link inregistrare Zoom

Fenomene climatice extreme

Fenomene climatice extreme (vezi event)

La nivel global se remarcat remarcă o frecvenţă din ce în ce mai mare de apariţie a fenomenelor meteo-climatice extreme. Acestea provoacă dezastre mari, soldate uneori cu victime umane, dar şi mari pagube materiale şi importante modificări aduse în mediul înconjurător. Dar oare le putem preveni? Există soluții pentru a micșora frecvența lor și impactul pagubelor provocate? Corina Negrea discută despre aceste subiecte cu invitații săi, Roxana Bojariu și Bogdan Antonescu, care vor răspunde și la întrebările publicului. 

Dezbaterea va avea loc pe Zoom și va putea fi urmărită în direct pe pagină de FB a festivalului și ulterior pe canalul de Youtube. Veți putea pune întrebări și dacă sunteți în întâlnire și dacă urmăriți pe Facebook. Inregistrare Zoom 
Masa rotunda - rolul jurnalismului de stiinta

Masa rotunda - rolul jurnalismului de stiinta (vezi event)

Despre jurnalismul de stiinta si rolul lui in societate cu: Corina Negrea, Vasile Decu si Vlad Barza. Discutie moderata de Toma Patrascu

Importanta educatiei stiintifice

Importanța educației științifice (vezi event)

De ce se agită atâta lumea cu științele astea când sunt atâtea alte lucruri interesante pe lumea asta ca creativitatea, artele, politica sau abilitățile sociale. O dezbatere cu oameni din divese domenii: Marcel Bartic, profesor de istorie, Laura Manoliu, doctorand și asistent de cercetare la Universitatea din Stuttgar Dr.Ing. Andrei Gîlcă, Senior Evaluator Scientist și Mihaela Bucșa este alumna Teach for Romania, profesor de fizica in Brasov si profesor laureat Merito. O dezbatere moderată de Corina NegreaRadio România Cultural

Participarea gratuită.

Evenimentul va avea loc pe Zoom și necesită înregistrare prealabilă

Roboti

Tehnologie pentru forțele de ordine (vezi event)

Parteneri: Politia Romana, Centrul Comercial Auchan Titan

Armamentul trupelor speciale, roboți telecomandati pentru deminare, echipamente și tehnici de criminalistică. Vino să descoperi tehnologia pe care se bazează forțele de ordine și să-i cunoști pe oamenii ce-ți asigură securitatea vieții de zi cu zi!

Intrarea este liberă. Expoziția este dedicată tuturor celor interesați, de orice vîrstă. Grupurile școlare însoțite de profesori sunt bine venite.

Expozitie industrie spatiala romana

Final Frontier 2021 - Expoziția industriei spațiale din România (vezi event)

Parteneri: Promenada Mall

Expoziție a industriei spațiale române: veți putea vedea diferite machete de rachete, o imprimantă 3D ce poate funcționa în condiții de micro-gravitație, un stand de testare pentru parașute și multe altele.

Intrarea este liberă. Expoziția o puteți vedea la nivelul 1 al Mall Promenada, în fața magazinului Peek and Cloppenburg.

Povesti spatiale

Povești spațiale (vezi event)

Parteneri: Esero Romania, Agenția Spațială Română (ROSA)

Atelier dedicat profesorilor pentru a povești la clasa despre spațiu, observarea pământului, schimbări climatice folosind materiile studiate și tehnologia de la clasa.

Participarea este gratuită. 

Plec departe, plec pe Marte

Plec departe, plec pe Marte (vezi event)

Parteneri: Esero Romania, Agenția Spațială Română (ROSA)

Atelier dedicat profesorilor cu modalități concrete, povești și experimente pentru a introduce știință spațiului în ore și a o lega de alte materii. O poveste spațială despre planeta Marte și misiunile care au pornit în explorarea acesteia.

Participarea este gratuită

Ateliere de chimie pentru parinti si copii

Densitatea și solubilitatea (vezi event)

Parteneri: Facultatea de Chimie Aplicată și Știința Materialelor, UPB

În cadrul atelierului vom discuta pe înţelesul copiilor noţiunea de densitate şi vom face experimente care să o ilustreze, precum "Vulcanul noroios" sau "Curcubeul din eprubetă" și noțiunea de solubilitate și lichide nemiscibile. 

Atelierul va avea loc pe Zoom  (Register in advance for this meeting). 

Participarea este gratuită. Grupurile de elevi însoțiți de cadru didactic sunt bine venite (în limita locurilor disponibile)