Schimbările climatice au un impact imediat asupra bunăstării noastre individuale. De la insulele de căldură urbană până la sărăcia energetică, suntem cu toți afectați de acestea în egală măsură. Totuși trebuie să înțelegem ce am putea face pentru a reduce impactul acestor procese și cum putem deveni mai rezilienți pe termen lung.
Alături de: Dr. Lorena Axinte, Vlad Radu Zamfira și Dr. Sorin Cebotari
Dezbaterea va avea loc pe Zoom (la acest link care necesită înscriere prealabilă).
Participarea este gratuită.
Afla mai multe despre fuziunea nucleară și despre cum cercetătorii și inginerii români contribuie la proiectarea și construirea viitoarelor centrale care vor produce energie curată.
ITER este unul dintre cele mai ambiţioase proiecte ale timpurilor noastre, o colaborare internațională lansată în 1985 ce reunește cercetători și ingineri din principalele puteri mondiale pentru a transforma în realitate visul producerii energiei prin fuziune nucleară.
Accesul este liber.
Puteti urmari evenimentul live pe Facebook sau ulterior pe canalul nostru de youtube
Dr David Whitehouse astrofizician și fost corespondent al secției de știință din cadrul BBC, ne va ajuta să revenim la experiențele de explorare pe care le admiram în cărțile lui Jules Vernes și să cunoaștem mai bine forțele colosale din străfundurile Pământului, într-un dialog pe care îl va purta cu Corina Negrea, realizator de emisiuni de știință la Radio România Cultural.
Evenimentul va fi difuzat live pe paginile de Facebook ale Editurii Humanitas, Bucharest Science Festival și Radio România Cultural.
Asteroizii - rămășițele procesului de formare a planetelor - sînt deseori ignorați de cei mai mulți dintre noi. Cu toate acestea, atît trecutul cît și viitorul nostru sînt legate în nenumărate feluri de existența acestor lumi în miniatură, fie că vorbim de riscul unui impact cu Pămîntul, de resursele minerale care ar putea alimenta viitoarele colonii din spațiu, de formarea planetei noastre sau, chiar, de apariția vieții.
Invitații din această seară sînt un geolog și un astronom, iar împreună cu ei vom pătrunde în fascinanta lume a asteroizilor.
Evenimentul poate fi urmărit pe Zoom cu înscriere prealabilă sau în direct pe pagina de FB a festivalului
Schimbările climatice ne încurcă puțin astăzi cu lipsa locală de iarnă, oarecare furtuni mai mari decât de obicei și prea multă căldură vara, dar realitatea este că sunt un proces gradual și pe termen lung pentru care capul nostru are nevoie de o înțelegere rațională, științifică și o voință de a schimba ceva în baza datelor abstracte existente.
Toate aceste lucruri fac schimbările climatice greu de acceptat și de aceea construim în jurul lor mituri - construcții iraționale și fără baza științifică care să ne justifice lipsa de acțiune.
În această întâlnire specialiști în schimbările climatice Dr. Aritina Haliuc, Dr. Florin Zăinescu si Dr. Sorin Cebotari vor încerca să demonteze o parte din miturile din jurul schimbărilor climatice.
Dezbaterea va avea loc pe Zoom (la acest link care necesită înscriere prealabilă).
Participarea este gratuită.
Cum contribuie sectorul spațial la bunăstarea noastră? Care sînt noile tehnologii aflate în dezvoltare? Cum putem să încurajăm dezvoltarea industriei spațiale naționale?
Întâlnirea are loc pe Zoom și necesită înscriere înscriere prealabilă. Va putea fi vizionată și pe pagină de FB a festivalului
Jim Baggott, unul dintre cei mai apreciați autori britanici de cărți de știință, va prezenta cel mai recent volum publicat în limba română, Masa. Încercarea de a înțelege materia, de la atomii grecilor la câmpurile cuantice, într-un dialog #live #online pe care îl va purta cu Vasile Decu, jurnalist de știință, coordonatorul proiectului Biblioteca Exploratorilor Moderni.
Cauzele măsurate ale poluării almosferice și cum putem avea un aer mai curat pentru noi și pentru generațiile viitoare? Luminița Mărmureanu și Corina Negrea vă invită la o discuție despre aceste subiecte.
La nivel global se remarcat remarcă o frecvenţă din ce în ce mai mare de apariţie a fenomenelor meteo-climatice extreme. Acestea provoacă dezastre mari, soldate uneori cu victime umane, dar şi mari pagube materiale şi importante modificări aduse în mediul înconjurător. Dar oare le putem preveni? Există soluții pentru a micșora frecvența lor și impactul pagubelor provocate? Corina Negrea discută despre aceste subiecte cu invitații săi, Roxana Bojariu și Bogdan Antonescu, care vor răspunde și la întrebările publicului.
Despre jurnalismul de stiinta si rolul lui in societate cu: Corina Negrea, Vasile Decu si Vlad Barza. Discutie moderata de Toma Patrascu
De ce se agită atâta lumea cu științele astea când sunt atâtea alte lucruri interesante pe lumea asta ca creativitatea, artele, politica sau abilitățile sociale. O dezbatere cu oameni din divese domenii: Marcel Bartic, profesor de istorie, Laura Manoliu, doctorand și asistent de cercetare la Universitatea din Stuttgar Dr.Ing. Andrei Gîlcă, Senior Evaluator Scientist și Mihaela Bucșa este alumna Teach for Romania, profesor de fizica in Brasov si profesor laureat Merito. O dezbatere moderată de Corina Negrea, Radio România Cultural
Participarea gratuită.
Evenimentul va avea loc pe Zoom și necesită înregistrare prealabilă
Armamentul trupelor speciale, roboți telecomandati pentru deminare, echipamente și tehnici de criminalistică. Vino să descoperi tehnologia pe care se bazează forțele de ordine și să-i cunoști pe oamenii ce-ți asigură securitatea vieții de zi cu zi!
Intrarea este liberă. Expoziția este dedicată tuturor celor interesați, de orice vîrstă. Grupurile școlare însoțite de profesori sunt bine venite.
Expoziție a industriei spațiale române: veți putea vedea diferite machete de rachete, o imprimantă 3D ce poate funcționa în condiții de micro-gravitație, un stand de testare pentru parașute și multe altele.
Intrarea este liberă. Expoziția o puteți vedea la nivelul 1 al Mall Promenada, în fața magazinului Peek and Cloppenburg.
Atelier dedicat profesorilor pentru a povești la clasa despre spațiu, observarea pământului, schimbări climatice folosind materiile studiate și tehnologia de la clasa.
Participarea este gratuită.
Atelier dedicat profesorilor cu modalități concrete, povești și experimente pentru a introduce știință spațiului în ore și a o lega de alte materii. O poveste spațială despre planeta Marte și misiunile care au pornit în explorarea acesteia.
Participarea este gratuită.
În cadrul atelierului vom discuta pe înţelesul copiilor noţiunea de densitate şi vom face experimente care să o ilustreze, precum "Vulcanul noroios" sau "Curcubeul din eprubetă" și noțiunea de solubilitate și lichide nemiscibile.
Atelierul va avea loc pe Zoom (Register in advance for this meeting).
Participarea este gratuită. Grupurile de elevi însoțiți de cadru didactic sunt bine venite (în limita locurilor disponibile)